Miejski Ośrodek Kultury

Chrońmy tradycję – seminarium z udziałem MGOKiS

Chrońmy tradycję – seminarium  z udziałem MGOKiS
Data publikacji: 05 marca 2016

Ponad 30 różnych podmiotów (ośrodki kultury, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich) z ośmiu powiatów województwa łódzkiego wzięło udział w seminarium poświęconym polskim zwyczajom swiąteczno-kulinarnym: Jak dawnej jadano – tradycje i zwyczaje polskiego stołu”. Zorganizowano je w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Kościerzynie w powiecie sieradzkim. Pajęczno reprezentował Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury.

Wykład przewodni spotkania przeprowadziła Anna Niedzielska, historyk sztuki, która od piętnastu lat zajmuję się historią rzemiosła artystycznego oraz materialną oprawą życia codziennego w dawnej Polsce. Podczas seminarium omówiona była obyczajowość, materialna oprawa i kultura spożywania posiłków, kulinarny rozkład dnia, wyposażanie dawnych jadalni, kuchni, kredensów, kulinarne gusta Polaków, a także historia książek kulinarnych i poradników prowadzenia domu.
        W seminarium uczestniczyło 30 grup kobiet z ośmiu powiatów województwa łódzkiego: łaskiego, pabianickiego, zduńskowolskiego, poddębickiego, pajęczańskiego, sieradzkiego, wieluńskiego, wieruszowskiego. Tradycyjnie w drugiej części seminarium zaprezentowały się poszczególne grupy uczestników promując swoją działalność. Stoisko MGOKiS było niezwykle bogate i atrakcyjne – oprócz wspaniałych prac plastycznych, dodatkowo wokalnie zaprezentowała się Agnieszka Uchrońska-Kowalska z namiastką śpiewu białego. Dodatkowo można było podziwiać misternie wypracowane zdobienia, świąteczne ozdoby oraz przyrządzone na bazie lokalnych surowców wielkanocne potrawy. Na wspólnym świątecznym stole dominowały przyrządzone na wiele sposobów jaja, pasztety, sałatki, mazurki jak również można było skosztować pysznej zupy chrzanowej, stoisko MGOKiS przyciągało wszystkich tradycyjną wielkanocną babką. Poniżej relacja fotograficzna z wydarzenia (fot. MGOKiS)

Chrońmy tradycję – seminarium z udziałem MGOKiS

Powrót