Kilkadziesiąt instytucji (ośrodki kultury, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich) z ośmiu powiatów województwa łódzkiego wzięło udział w seminarium poświęconym polskim zwyczajom świąteczno-kulinarnym: “Wielkanoc – w regionie”. Zorganizowano je w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Kościerzynie w powiecie sieradzkim. Pajęczno reprezentował Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury.
Wykład przewodni spotkania “Jajka na 1000 sposobów” przeprowadził Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i znany cooking master, który od kilkunastu lat zajmuję się przygotowywaniem potraw na najwyższym poziomie. Podczas seminarium omówiona została m.in. wielkanocna symbolika jajka, oraz bogate właściwości odżywcze jajek.
W seminarium uczestniczyło ponad 30 grup z ośmiu powiatów województwa łódzkiego: łaskiego, pabianickiego, zduńskowolskiego, poddębickiego, pajęczańskiego, sieradzkiego, wieluńskiego, wieruszowskiego. Tradycyjnie w drugiej części seminarium zaprezentowały się poszczególne grupy uczestników promując swoją działalność. Stoisko MGOKiS było niezwykle bogate i atrakcyjne – oprócz wspaniałych prac artystycznych, dodatkowo muzycznie zaprezentował się Piotr Leszczyk z krótkim występem na harmonijce ustnej. Dodatkowo można było podziwiać misternie wypracowane zdobienia, świąteczne ozdoby oraz przyrządzone na bazie lokalnych surowców wielkanocne potrawy. Poniżej relacja fotograficzna z wydarzenia (fot. WB/MGOKiS)
Wielkanoc w regionie – relacja z seminarium
Data publikacji:
08
kwietnia
2019